China without tweets

Gelezen in Wired van 2 februari 2013:

Een van de leukste websites van de laatste tijd is www.tweetping.net. Het betreft een real-time visualisatie van al het tweet-verkeer van over de hele wereld. Zodra je de pagina opent begint het te stromen. Webontwerper Franck Ernewein heeft de site ontwikkeld. Nathan Hurst schreef er een kort artikel over in Wired. De wereldkaart is afgebeeld als een nachtkaart, de tweets lichten op, onderin de pagina zie je de score per continent. Hoe meer tweets, hoe feller de plek oplicht. Grote steden springen er direct uit. Met tweetping krijg je opnieuw een goed beeld van het dominante verstedelijkingspatroon in de wereld, net zoals enkele jaren terug de eerste nachtelijke satellietbeelden van de aarde waarop de verlichting te zien is ons verrasten. Tweetping is dynamischer en daardoor leuker; telkens wanneer je hem opstart bouwt het beeld zich weer op. Ik kan er uren naar kijken.

Het grote verschil met alle nachtelijke satellietbeelden is dat bij tweetping China aardedonker blijft. Dat land kleurt nog donkerder dan donker Afrika. Geen spoor van twitterverkeer in het hart van Azië, terwijl de hele Pacific Rim juist fel oplicht: Japan, Korea, Java, Sumatra, Bangkok. Het zwarte gat wordt verklaard door het feit dat de Chinese overheid het twitteren onmogelijk heeft gemaakt. Hierdoor realiseer je je dat tweetping niet zozeer de mondiale verstedelijking afbeeldt, maar de wereldwijde communicatie, met de belangrijkste steden als knooppunten. China communiceert niet met de rest van de wereld. Europa doet nog wel stevig mee, al overtreffen de aantallen Aziatische tweets, ook zonder China, nu al bij verre de Europese. En kijk eens naar Istanbul, Moskou en Dubai!


Posted

in

,

by

Comments

2 responses to “China without tweets”

  1. Harry den Hartog Avatar

    Beste Zef,

    In China hebben we Weibo (新浪微博) dat gebaseerd is op het karakterschrift. Het zou mij niet verbazen als het aantal Weibo-gebruikers het aantal twitteraars wereldwijd overtreft.
    De kaartje hierboven zal er compleet anders uitzien als ook Weibo in kaart wordt gebracht (desnoods in een ander kleur).

    Groet,

    Harry den Hartog

  2. Hendrik Avatar
    Hendrik

    Dat klinkt natuurlijk heel stoer, dat er meer Weibo gebruikers in China zijn dan er wereldwijd Twitter gebruikers zijn (wat nog niet het geval is overigens), maar we weten allemaal wel dat dit niet een geheel vrijwillige keuze van het Chinese volk is.

    China is en blijft een censuur en dictatuur, hoe graag ze ons anders doen geloven.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *