Wensenlijstjes

Gelezen in FD van 8 oktober 2016:

 

Duidelijke boodschap van Peter Wennink, topman van chipsfabrikant ASML in Veldhoven, afgelopen weekeinde in FD. Alleen al de kop op de voorpagina was veelbetekenend: “ASML naar de Randstad? Uitgesloten”. Snel dus door naar pagina 6 en 7. Wennink bleek door de Brabantse lobbymachine naar voren geschoven om een helder statement te maken richting Den Haag. Altijd Den Haag. Er komen daar weer verkiezingen aan, de ministeries maken hun kabinetsstukken, de politieke partijen leggen hun oor te luister in de provincie, de Eindhovense burgemeester is net vertrokken. Wat is het Brabantse wensenlijstje?, vroegen de journalisten De Lange en Olsthoorn bereidwillig. Een breed brainportplan, internationale infrastructuur, hogesnelheidsverbindingen, een internationaal congrescentrum, meer rijksgeld voor hoge cultuur en topsport. Wennink: “Er is geen rijksmuseum onder de grote rivieren. Niet één.” Ziedaar een CEO van een groot bedrijf die zich de rol van politicus aanmeet. Nee, Wennink piekert er niet over om met zijn bedrijf naar Amsterdam te verhuizen. “Ga ik naar Amsterdam, dan moet ik al die (toeleverende) bedrijven meenemen.” En de vrouwelijke minister die hem ooit toefluisterde dat een beetje afstand voor zijn internationale kenniswerkers niet veel  uitmaakt omdat ze dat in China wel gewend zijn, wees hij streng terecht. Das was echt flauwekul. Alles moet, omgekeerd, naar Brabant.

In één ding moeten we Wennink gelijk geven. Brabant hoort niet bij de Randstad en de afstand tussen Eindhoven en Amsterdam is te groot voor echte agglomeratiekracht. Een minister die denkt dat Nederland één grote stad is, heeft het inderdaad goed mis. Maar om nu de rijksoverheid te dwingen voor een succesvolle chipsfabrikant die alleen met dure EUV-technologie kan overleven en die daarvoor de beste kenniswerkers ter wereld aan zich moet binden miljarden overheidsgeld naar Brabant te sluizen is ook zowat. Dat die kenniswerkers in een echte metropool willen leven, betekent nog niet dat de metropool naar Mozes moet komen. Nog eenmaal Wennink: “De toegevoegde waarde van ASML is groter dan die van de hele Tweede Maasvlakte (…) Waar zit het toekomstige verdienmodel van Nederland? Hier in Brabant.” Lijkt me niet correct. Het toekomstige verdienmodel van Nederland zit niet in een gespreide ontwikkeling, maar in echte metropoolvorming, in een sterk geconcentreerde stedelijke ontwikkeling in hoge dichtheid vlak bij Schiphol. In Den Haag zouden ze ASML een verhuispremie moeten geven, net zoals ze vroeger verhuispremies aan bedrijven gaven om uit de Randstad naar Brabant te vertrekken.


Posted

in

by

Comments

2 responses to “Wensenlijstjes”

 1. Gideon Avatar
  Gideon

  http://www.nidi.nl/shared/content/demos/2015/demos-31-05-sleutjes.pdf

  Niet iedereen wil stedelijk wonen. Via bijgaande link zie je de uitkomsten van een onderzoek naar woonvoorkeuren. De kenniswerkers willen graag suburbaan en landelijk wonen. De creatieven liever in de stad.

 2. Het beste voor NL Avatar

  Bij het lezen van dit stukje vraag ik me oprecht af of de Heer Hemel na zijn verhuizing vanuit Drenthe naar Amsterdam ooit nog wel eens buiten “de grachtengordel” geweest is.

  Uit niets in het stukje blijkt dat hij op de hoogte is van de Brabantse succes-factoren, de “can do”-mentaliteit, de internationale erkenning, de vele succesvolle organisaties die Nederland op de kaart zetten, de gunstige internationale ligging en het unieke ecosysteem en netwerken (o.a. regionaal, en die met Leuven en Aken), ,

  Brainport heeft het tot nu toe altijd gered zonder alle rijkssubsidies waarop de mainports drijven.

  Voor Nederland wordt het nu eens tijd om deze nieuwe duurzame innovatieve kracht eindelijk optimaal te benutten door er in te investeren, ipv ons blind te staren op de folklore en handels-historie van de randstad.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *