Een lesje in nederigheid

Gelezen in The Atlantic van 21 juli 2011:

metro-map.png

Verrassend nieuw vergelijkend onderzoek van Richard Florida verscheen deze week in The Atlantic. In ‘If U.S. Cities Were Countries, How Would They Rank?’ vergelijkt de Canadese econoom de omvang van economieën van Amerikaanse steden met economieën van natie-staten elders in de wereld. Het is een lesje in nederigheid voor landen die denken dat zij iets voorstellen. Zo blijkt de economie van Boston even groot als die van Denemarken; de economie van New York is zo groot als die van Canada. De economie van Atlanta is even omvangrijk als die van Colombia en die van Dallas blijkt even groot als die van Argentinië. De economie van Chicago heeft de omvang van die van Zwitserland, die van Philadelphia die van Zuid-Afrika en de economie van Houston is even groot als die van Oostenrijk.

Wilt u nog meer weten? De economie van Los Angeles is even groot als die van Nederland. Dus waarom zou de Amerikaanse president de Nederlandse premier willen ontvangen? De burgemeester van LA zou daar eerder voor in aanmerking komen. En het werpt ook een nieuw licht op de kandidatuur van Amsterdam of Rotterdam voor de Olympische Spelen van 2028: deze steden hebben de economie van het hele land nodig om zich met Los Angeles, Londen of Peking te meten. Steden zijn dikwijls belangrijker dan staten, maar niet altijd. Hun politieke invloed in de wereld zou veel groter moeten zijn.


Posted

in

,

by

Comments

One response to “Een lesje in nederigheid”

  1. Jacqueline Avatar

    Voor een lesje in nederigheid kan je ook dichter bij huis blijven en op bezoek gaan bij onze Oosterburen want ook daar vergelijkt men Nederland qua grootte met een Bundesland. Of je leest deze onlangs verschenen publicatie http://issuu.com/nzz-libro/docs/hummlerjaegerstadtstaat waarin Zwitserland onderzoekt of het misschien door het leven zou kunnen gaan als een grote stadstaat.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *