Larger cities, if policy lets them!

Gelezen op EMI-network van 5 april 2011:

Paul Cheshire is hoogleraar aan de London School of Economics. Hij is tevens verbonden aan het Spatial Economics Research Centre (SERC). Op 31 maart hield hij een voordracht in Brussel voor het EMI. Het was de eerste economische workshop die het Brusselse netwerk organiseerde. Zeker 41 deelnemers uit de planningspraktijk van Europese steden waren aanwezig. Kernwoorden: Europa, economie, steden, kennisagenda. Zijn sheets heb ik gedownload. In het verslag lees ik: “Cheshire concluded his high inspiring dialogue with the call for more evidence based policies, more evaluation of existing urban policies and the development of a comparable database of city data.” Iemand die kwaad wil kan nu opmerken dat hier een typische onderzoeker pleit voor meer onderzoek en betere onderbouwing van stedelijk beleid, kortom: voor meer onderzoeksopdrachten. Maar echt preken voor eigen parochie was het toch niet. Die Cheshire presenteerde daar in Brussel uitstekende sheets en zijn boodschap was kristalhelder. We rommelen maar wat. Het was alsof ik een Europese kloon van Ed Glaeser hoorde spreken.

Wat beweerde Paul Cheshire precies? Steden zijn fundamenteel voor onze beschaving. De agglomeratievoordelen van steden doorgronden we nog onvoldoende. Die voordelen schuilen niet alleen aan de productiezijde, maar ook aan de consumptiezijde. Steden blijken ook duurzamer dan suburbane gebieden. Steden worden in hoge mate gekenmerkt door inertie, maar hun systemen veranderen wel degelijk. Grotestadsproblemen zijn technisch op te lossen, maar dat kost wel belastinggeld. “Larger cities will do relatively the best: if policy lets them!” Bij die laatste zin bleef ik even hangen. Hier stuitte Cheshire op een Europees dogma dat inderdaad iets geheel anders voorstaat, namelijk netwerken van kleine steden zijn goed. Cheshire: “Do we want polycentricity? We have powerful – dirigiste – policies on all these; but we know little of them.” En dan komt het: “Policy actively opposing agglomeration (hij noemt hier voorbeelden uit Groot-Brittannië van decentralisatiebeleid)  all assume no agglomeration economies.” Terwijl agglomeratievoordelen juist vitaal blijken te zijn en ook van toenemend belang. “Sustainability and urban containment impedes city growth – so loses agglomeration economies: and increases price of housing; and makes housing market more volatile.” Als we blijven weigeren, aldus Cheshire, om te investeren in onze grote steden en containment policies blijven nastreven, zullen we het in Europa economisch en ecologisch gaan verliezen. “So why try to handicap Europe by forcing its cities to be medium sized?” Die Paul Cheshire, een man naar mijn hart!


Posted

in

,

by

Comments

One response to “Larger cities, if policy lets them!”

  1. Gerhard van Rooij Avatar

    Hee hallo, je staat met dit artikel op de derde pagina van Google en zo heb ik je gevonden! mijn naam is Gerhard van Rooij en ik vind het bovenstaand bericht zeer goed geschreven! Ik heb dit met veel interesse gelezen en ik kom zeker een keertje terug voor meer info! ga zo door

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *