Liever onhandig dan grijs

 

Gelezen in PS van Het Parool van 1 december 2007:

Categorie oud nieuws. Toch aardig. Het Amsterdamse autonavigatiebedrijf TomTom groeit als kool. In 1991 als Palmtop begonnen in de Spuistraat, verhuisde het bedrijf in 2005 onder zijn nieuwe naam naar het Rembrandtplein. In dat jaar ging het ook naar de beurs. Toen werkten er al 200 mensen bij TomTom. Inmiddels werken er ruim 1400 mensen, waarvan 900 in Amsterdam. Er is een nieuw onderkomen gevonden op het Oosterdokseiland, pal achter de nieuwe Openbare Bibliotheek. Er wordt nu vanuit drie vestigingen gewerkt. Dat is niet handig. Het bedrijf groeit ondertussen gewoon door. Elke maand komen er weer vijftig nieuwe medewerkers bij. Verhuizen naar een kantoorkolos op de Zuidas dan maar? Nee, zegt woordvoerder Van de Kraats, "Jong talent wil niet naar de Zuidas." Dus blijft het bedrijf in het centrum. "Liever onhandig dan grijs," zegt hij. De werknemers krijgen geen lease-auto. Ze moeten maar op de fiets komen.

Huisvesting is op dit moment niet het grootste probleem voor TomTom. Dat is de werving van personeel. Geen wonder als je maandelijks zoveel jonge, hooggekwalificeerde mensen moet aannemen. Nog maar veertig procent van de werknemers is Nederlands, er werken nu zo’n veertig nationaliteiten binnen het bedrijf, gemiddelde leeftijd 34 jaar. Daarom heeft TomTom ook een filiaal geopend in Eindhoven. De concurrentie is daar moordend, met Philips en ASML als grote spelers. Maar ook daar hanteert TomTom dezelfde strategie: de concurrenten zitten buiten de stad, op hun eigen campus. TomTom is neergestreken in het stadscentrum, in de oude lichttoren van Philips nog wel. "Heel pikant." En: "In Eindhoven vinden ze ons erg brutaal."

Goed dat Amsterdam niet alleen gokt op de Zuidas als zakencentrum en dat er in de plannen voor de IJ-oevers toch nog ruimte is gebleven voor kantoren. Ahold is er neergestreken. En nu dus TomTom. En straks komt Vodafone. Allemaal eigenzinnige bedrijven die niet grijs willen zijn. En of het er nu zo onhandig is, ook daarover heb ik twijfels.


Posted

in

by

Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *