Meer van hetzelfde?

Gelezen in The Great Reset (2010) van Richard Florida:

Wat een leuk boek heeft Richard Florida weer geschreven! Iedereen die de Hollandse verkiezingsstrijd beu is vanwege de muggezifterij, de leegheid van het debat en het landjepik om niks, moet het lezen. De Nederlandse politiek gaat echt nergens meer over. Nee, dan ‘’The Great Reset’’! Geniaal natuurlijk om de huidige crisis te vergelijken met die van 1870. Juist in crisistijd gaan de zaken grondig verschuiven, dan wordt alles vloeibaar. Nieuwe steden zullen opkomen, andere steden zullen wegzakken (heeft u ook de recente Randstadmonitor gelezen? We zijn opnieuw op de lijstjes gezakt). Florida is voorzichtig, maar hij durft wel voorspellingen te doen. Zo zal New York fier overeind blijven. Die stad heeft zo’n diverse economie. De suburbanisatie, kunstmatig aangewakkerd door krankzinnige hypotheekrenteconstructies, zal opdrogen. Steden die grote stromen immigranten aantrekken zullen flink terrein winnen. Jonge mensen zullen in veel grotere aantallen de steden opzoeken waar de kansen liggen. Mensen zullen minder vastgoed en auto’s kopen en hun huizen volstouwen met spullen zoals ze de afgelopen vijftien jaar hebben gedaan, maar onderwijs genieten en steeds meer hoogwaardige diensten kopen. Hogesnelheidstreinen hebben de toekomst, niet de auto’s. Het onderwijs wordt nóg belangrijker. De banen in de dienstensector zullen, net als die in de industrie, hoogwaardiger worden en beter betaald. Niet zozeer mechanisatie, maar creativiteit zal de dienstverlening naar een hoger niveau tillen. Het onderwijs moet niet op traditionele kennisvermeerdering en wetenschappelijk onderzoek worden gericht (dat is de weg terug volgen), maar op improvisatie, verbreding en creatieve bewustwording. Steden die hierin achterblijven, zullen verliezen. Steden die hierin vooroplopen zullen winnen.

Ik moest meteen denken aan een opmerking van een oud-wethouder van Den Haag, afgelopen week. Hij voorspelde ten overstaan van een gezelschap ontwikkelaars en ambtenaren méér suburbanisatie en nog véél meer groei van het autobezit in Nederland. Sommige mensen weigeren hardnekkig de crisis te doorgronden. Ze denken dat alles bij hetzelfde blijft. Voor hen bestaat er hoogstens méér van hetzelfde.


Posted

in

,

by

Comments

4 responses to “Meer van hetzelfde?”

 1. Cor Ligthert Avatar
  Cor Ligthert

  Beste Zef,

  Ik heb het nieuwste boek van de heer Florida niet gelezen, maar de “voorzichtige” voorspellingen die jij van hem opschrijft lijken erop te duiden dat hij zijn eigen schrijven erg serieus heeft genomen. Wat hij schrijft is duidelijk geen kennisvermeerdering maar inspirerende prozaische improvisatie. Laten we alsjeblieft de fantasieen van deze man niet nog meer als de basis van ons beleid nemen.

  met vriendelijke groet

  Cor Ligthert

 2. Errik Buursink Avatar
  Errik Buursink

  Ontwikkeling van de mobiliteit in Amsterdam laat een steeds duidelijker orientatie van stedelingen op hun directe omgeving zien. Daling van het gebruik van auto en OV en stijging van het gebruik van de fiets. Past in het plaatje dat Florida schetst.

  Over de wijze waarop kinderen onderwezen dienen te worden zag ik vorig jaar een aardige aflevering van Tegenlicht:
  http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2008-2009/excellence/hoogvliegen-in-laagland.html

 3. André Rodenburg Avatar

  Als de plannen voor bestuurlijke herindeling doorgaan voorzie ik een sterke groei van het aantal ex-wethouders… Maar is de visie van Florida consitent met een onderwijsstelsel dat 60% VMBO’ers aflevert; steeds meer diensten, ok (daar zitten ook zorg- en bezorgdiensten in) – en is dit “hoogwaardig en beter betaald” perspectief voor de meesten onder ons in de superurbane regio’s van het Noorden en Westen weggelegd?

  Welke effecten heeft het verhaal van Florida – een ‘speaking name’ in dit verband? – op migratie (houdt instroom van jonge mensen uit Oost en Zuid naar de urbane centra in de rijkere landen aan; en/of ouderen uit de rijkere landen naar plekken voor goedkopere verzorging in de zon? Of zijn er door de economische crisis straks geen pensionado’s meer?

 4. Tyson Rhyan Avatar

  Hoi!, vond je artikel via Facebook en wou u laten weten dat ik het artikel erg informatief vindt. Zelf had ik ook vaak met de makelaardij te maken, vandaar. Groet, Site admin (Makelaar Zutphen)

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *