Skilled Cities

Gelezen op Smart Planet van 12 april 2011:

Vandaag, 15 april, spreekt de grote econoom Ed Glaeser uit Chicago op een congres van de Regional Plan Association in New York, om precies te zijn in het Waldorf Astoria Hotel. Het gaat over ‘Innovation & the Global City’.  Ik had er graag bij willen zijn. Voorafgaand aan zijn optreden verscheen in de New York Times een artikel van zijn hand met de volgende boodschap. In de negentiende eeuw was infrastructuur de dominante agenda in de economische ontwikkeling van de Verenigde Staten. Nu zijn dat de steden. In plaats van ruimtelijke spreiding, gaat het nu om ruimtelijke concentratie. Glaeser introduceert in het artikel een heerlijke paradox: "Declining transportation and communication costs seem to have made urban density more valuable." Over de hele lange termijn ziet hij één stabiele trend: mensen trekken samen in (steeds grotere) steden. Vooral slimme mensen trekken samen in steden. Steden met geschoolde mensen groeien. Inkomens zijn hoger in steden met veel slimme mensen. En iedereen die graag veel geld wil verdienen, trekt naar deze slimme steden toe.

Nog iets opmerkelijks. De laatste decennia, aldus Glaeser, zijn juist de oude havensteden van de Verenigde Staten (maar nu zonder haven) weer zeer in trek. Uitgerekend de dichtstbevolkte gebieden van Amerika raken op dit moment nòg dichter bevolkt. Ook in Europa zie je dit nieuwe patroon: Londen, Hamburg en Amsterdam zijn de grote groeiers. "The growth of skilled cities reflects growth in productivity, rather than growth in amenities. (Interestingly, the West is the only U.S. region where skills are associated with increases in the quality of life.)" Vooral dat laatste staat haaks op het mantra dat ook in Nederland veel wordt gehoord: zorg nu maar dat je voorzieningen hebt en dat je ergens prettig kan wonen, dan komt het met de lokale economie ook wel goed. Glaeser tart alle beleidsmakers. Borrelpraat is aan hem niet besteed. Het Haagse beleid moet, als je hem volgt, helemaal op de helling, tenminste als je de economie wilt bevorderen.


Posted

in

by

Comments

One response to “Skilled Cities”

  1. Errik Buursink Avatar
    Errik Buursink

    Maar Glaeser schrijft ook: “If the standard assumption that a metropolitan area is a single labor market holds, then the skills-housing price growth connection is best understood as suggesting that skills increase amenities at the very local level, if not at the metropolitan area level. Thus, our results suggest that skills are important because they increase productivity at the metropolitan level and amenities at the local.”

    Voorzieningen doen er dus wel degelijk toe en het heeft er alle schijn van dat ze de specifieke plek waar hoog opgeleiden zich in de metropool vestigen bepalen. Vervolgens zorgt de concentratie van hoog opgeleiden weer tot een hoger voorzieningenniveau ter plekke. Schijnbaar ten koste van het voorzieningenniveau elders in de metropool. En dat is dan weer zorgwekkend.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *