Epidemisch

Gelezen in The Atlantic van 28 maart 2012:

Obesitas is een van de alarmerendste trends in de gezondheidstoestand van Amerikanen. In The Atlantic verscheen dezer dagen een artikel van de hand van Kaid Benfield, directeur van het ‘Sustainable Communities and Smart Growth programme’ van de Natural Resources Defense Council. Een daarin opgenomen statistiek toont de snelle groei van het verschijnsel over de laatste veertien jaar. Waren in 1994 alleen nog de staten in het zuiden van de VS aangedaan, anno 2008 zijn vrijwel alle staten onder invloed geraakt van obesitas. Het is alsof een felle brand uitslaat. Het gemiddelde percentage van de bevolking liep in die veertien jaar op van 15 tot 19 procent naar 25 tot 29 procent en in sommige staten zelfs tot boven de 30 procent. Het gecombineerde aandeel van overgewicht en obesitas is in de VS zelfs gestegen tot boven de 60 procent. Ook het aandeel diabetes stijgt al jaren angstaanjagend. De kans op sterfte is onder deze groep patiënten ruim tweemaal groter dan normaal. Daarmee prijkt Amerika helemaal bovenaan in de statistieken. Na de VS volgen eerst Mexico en Groot Brittannië, daarna Australië, Nieuw Zeeland en Slowakije, vervolgens Hongarije, Tsjechië, Portugal en IJsland. Helemaal onderaan treft men Korea en Japan aan. Nederland bevindt zich ergens in het midden, wat ook niet geruststellend is.

Deels heeft de epidemie te maken met slechte voeding, deels met gebrek aan bewegen. Amerikanen bewegen steeds minder. Duitsers bijvoorbeeld bewegen veel meer, net als Brazilianen. Hoe dit komt? Volgens Benfield heeft dit alles te maken met hoe de Amerikaanse steden zijn ingericht. Ze zijn helemaal gebouwd op de auto. Hij haalt Howard Frumkin aan, een expert op het gebied van obesitas, die zegt: “we have engineered walking and bicycling out of our communities.” Daarom pleit Benfield voor de herintroductie van ‘complete straten’, met gescheiden fiets- en voetpaden, fijnmaziger stratenpatronen, compactere bebouwing en buurtwinkels in plaats van shopping malls. Zulke stedenbouwkundige structuren bouw je echter niet zomaar terug – dat kost jaren. Ondertussen neemt het obesitasvraagstuk verder toe; het is een tijdbom die binnen tien jaar zal afgaan. Rest de vraag waarom ook Nederland er relatief slecht op staat. Hier zijn toch veel fiets- en wandelpaden? Jawel, maar het helpt niet. Nederlanders gebruiken relatief vaak de auto. Nederland is met zijn VINEX, na Groot Brittannië, de meest gesuburbaniseerde natie van Europa. En niemand die er iets aan doet.


Posted

in

, ,

by

Comments

One response to “Epidemisch”

  1. nel de jager Avatar
    nel de jager

    Wat een alarmerend bericht! Naast bewegen speelt natuurlijk ook ons voedsel hier een grote rol in. Steeds meer kant en klaar producten met ontzettend weinig goede voedingswaarde. Steeds meer supermarkten met hele grote afdelingen kant en klaar maaltijden. Blijft vreemd dat er wel steeds meer signalen en analyses zijn, maar inderdaad er weinig combinaties/koppelingen worden gelegd met de bouw van steden/wijken en hun voorzieningen. Daarnaast weinig aandacht voor de scholing van ambachtslieden in de voeding. Het lijkt wel of de stenenstapelaars en Unilevers het land in bezit hebben genomen. Letterlijk en figuurlijk dodelijk! In nieuwbouwwijken zie je de meest fraaie en dure keukens, maar kennelijk worden die alleen in het weekend volop gebruikt. Doordeweeks wordt de magnetron prominent gebruikt en dient de fraaie keuken als showroom! Maar denk ook aan speelplekken voor kinderen in de nabijheid van woningen/pleinen etc.etc. Hoeven echt niet van die hele verantwoorde plekken te zijn met allerlei valbeveiligingen, maar dat kan gerust een boomstronk of multifunctioneel straatmeubilair zijn. Geef kinderen, maar ook volwassenen hun rafelrandjes waar de fantasie nog de vrije loop heeft. Lijkt mij goed daar eens wat meer op te letten dan alleen maar broedplekken te realiseren voor de creatieven onder ons. Meer voorzieningen in de directe omgeving, op loopafstand ipv eenmaal per week met de auto naar die grote super om je koelkast voor een week te vullen. Laten we inderdaad wat meer nadenken over de functie van dit soort faciliteiten die een grote rol kunnen spelen bij onze gezondheid/dagelijkse exercities! Is ook nog eens goed voor de sociale ontmoeting!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *