Een beetje meer Tokio

Gelezen in Monocle magazine nr. 24 2016:

 

Welke stad voert op dit moment de lijst aan van ‘s werelds meest leefbare steden? Het Londense Monocle Magazine kwam onlangs weer met haar jaarlijkse benchmark van aantrekkelijke steden. Altijd zeer de moeite waard om te lezen. In ‘The Top 25 Cities’ staat het Japanse Tokio glansrijk bovenaan, met stip op één dus. Ga dus niet zeggen dat megasteden niet leefbaar zijn, want met dertig miljoen inwoners (13,3 miljoen binnen de gemeente) is Tokio een van de allergrootste steden op aarde. Tokio heeft gewoon alles, en van alles het allerbeste. En wie ooit in Tokio is geweest, weet dat extreme drukte heel goed samen kan gaan met dorpsachtige bewoning, en dat deze metropool bovendien beschikt over het allerbeste openbaar vervoer, dat auto’s er niet op straat geparkeerd mogen worden en dat iedereen er te voet gaat, waardoor er een aangename stilte heerst, ondanks de extreme volte. En wat een fraaie parken overal!  En vrijwel geen misdaad. En ook nog eens de stad van de Olympische Spelen in 2020. Want extreem rijk. Zeer terecht en verdiend, die nominatie. Nee, terwijl het met de Japanse economie helemaal niet goed gaat, blijft Tokio onverminderd groeien en bloeien. Ondertussen probeert de Japanse regering bedrijven uit Tokio te verleiden om naar kleinere steden elders te verhuizen. Allemaal vergeefs en gewoon niet handig. De mensen vertikken het.

Maar nu het slechte nieuws. Rotterdam komt in de benchmark helemaal niet voor. En Amsterdam – de stad die volgens de Atlas voor Gemeenten binnen Nederland al jaren als de meest aantrekkelijke stad geldt -  is op de wereldranglijst gezakt van plaats 19 naar 21. Terwijl Amsterdam de afgelopen jaren juist klom. De reden voor de daling is volgens de redactie tweeledig. De hoofdstad van Nederland, hoe mooi en aantrekkelijk ook, schijnt te worstelen met de vele toeristen; er wordt veel geklaagd, bewoners en toeristen zitten elkaar hinderlijk in de weg. De andere, nog veel belangrijkere reden is de geringe bouwactiviteit: er zijn domweg veel te weinig woningen in Amsterdam voorhanden, de stad is populair, maar ze is echt veel en veel te klein. Iets meer Tokio zou in de lage landen geen kwaad kunnen. Aan de leefbaarheid zal het niets afdoen. Integendeel, als Amsterdam verdubbelt zal ze alleen maar leefbaarder worden. Tokio bewijst het. Maar wie durft het aan?


Posted

in

by

Comments

2 responses to “Een beetje meer Tokio”

 1. Joop Dorresteijn Avatar
  Joop Dorresteijn

  Ik ben nooit in Tokyo geweest, maar vraag me, sinds Fukushima, oprecht af of dit de plaats is waar ik mijn kinderen zou willen zien opgroeien….

  ENENews.com – Energy News

  TV: “Astronomical amounts of radiation” found in downtown Tokyo… Directly outside gov’t building — ‘Horrific’ readings where kids playing in Fukushima, ‘extreme’ levels found where food is grown for elementary school lunches — Nuclear expert shocked, upset by discovery (VIDEO)

 2. Christiaan Fruneaux Avatar

  Mooie post. Toevallig hebben wat van je mede-amsterdammers een prachtige studie – al zeg ik het zelf 🙂 – gedaan naar het thuisgevoel en het gevoel voor behoren in Tokio en hun conclusies gegoten in de alternatieve stadsgids: Tokyo Totem. http://www.tokyototem.jp/ Hoe Tokyoites zich thuis voelen verklaart namelijk deels het paradoxale gegeven waarom Tokio zowel de grootste stad ter wereld kan zijn en tegelijkertijd de veiligste en schoonste.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *