Boston bijvoorbeeld

Gelezen in The Atlantic van 15 september 2011:

Komt het doordat mijn oudste dochter sinds deze zomer in Boston, USA, studeert? Allemachtig, wat heeft ze het naar haar zin! Naar Nederland, zegt ze, wil ze niet meer terug. Iedereen is er zo eager, heel anders dan in Amsterdam. In de rangorde van ‘s werelds krachtigste stedelijke economieën die The Atlantic afgelopen week publiceerde, zag ik dat Boston inderdaad op plaats 6 staat, na Tokio, New York, Londen, Chicago en Parijs. Boston is ongeveer zo groot als Amsterdam, maar presteert vele malen beter dan de Nederlandse hoofdstad. Sterker, Amsterdam komt in de hele top vijfentwintig niet voor. Interessant is dus om te zien waarom de Amerikaanse stad van nog geen miljoen inwoners, gelegen op ruim drie uur treinen van de metropool New York (vergelijkbaar met Amsterdam-Parijs), het zo opvallend goed doet. Boston heeft in ieder geval geen groot vliegveld, geen grote haven, geen greenport, geen mainport. Is het eagerness?

Eerst de cijfers. Qua innovatie scoort de stad waanzinnig goed (wereldwijd een verdiende plaats 6); als financieel centrum scoort ze 655, dat is vergelijkbaar met Parijs maar minder dan Hong Kong; de economische output van de stad bedraagt 290 miljard dollar (dat is de helft van Parijs, met 460 miljard dollar, maar meer dan rivaal Hong Kong, met 211 miljard dollar). De vergelijkende cijfers zijn gegenereerd door Richard Florida – wat ze precies behelzen kan ik vanaf hier niet helemaal doorgronden, maar dat maakt ook niet uit. De relevante vraag is: hoeveel zou Amsterdam op al deze punten scoren? Beduidend minder dus. Eigenlijk weten we het wel. Boston is de stad van Harvard University, van MIT (Massachusetts Institute of Technology), Boston University en Boston College. Vier imposante universiteiten. Qua intellect en menselijk kapitaal is de stad vele malen krachtiger dan Amsterdam. En talent trekt talent, talent trekt bedrijven, of beter, lokaal talent creëert lokale bedrijven. Boston hoeft niet de halve wereld af te reizen om filialen van internationale hoofdkantoren naar zich toe te halen. Ze creëert haar eigen, lokale economie. Boston hoeft ook geen miljoenen transferpassagiers te accommoderen om met de wereld verbonden te zijn. Al die verbindingen zijn niet zo relevant. Als er één stad in de wereld is waar Amsterdam zich aan zou moeten spiegelen, dan is het Boston. Waar blijft die hoogwaardige technische universiteit die de hoofdstad in 1963 was beloofd maar die er nooit is gekomen? Dit schrijf ik vanuit Wenen, de stad die mij gevraagd heeft te adviseren. Wenen staat op plaats 22.


Posted

in

,

by

Comments

5 responses to “Boston bijvoorbeeld”

  1. Duco Vaillant Avatar

    Leuk om het onderwijs erbij te halen. Maar er zit een gigantisch gat tussen Amerikaanse topuniversiteiten en Nederlandse universiteiten als het gaat om budget. MIT heeft al een groter budget dan alle Nederlandse universiteiten bij elkaar. In het geval van Harvard zelfs 4 tot 5x zoveel inkomsten. Terwijl ze een gigantisch budget hebben, zijn ze qua aantal studenten goed vergelijkbaar met Nederlandse universiteiten.

    Deze universiteiten halen veel geld uit het bedrijfsleven, uit Boston, maar ook uit de rest van het land. De basis qua gelden, maar ook de eigen bevolking is veel groter. Hoewel grenzen vervagen, spelen nationale grenzen op het gebied van gelden een belangrijke rol en is taal nog steeds een issue.

    Wat New York is op financieel gebied, Washington op politiek gebied, is Boston op universitair gebied in de wereld.

  2. Errik Buursink Avatar
    Errik Buursink

    De metropoolregio Amsterdam (2,2 milj. inw.) heeft een bruto regionaal product van 117,86 miljard dollar. De Randstad (6,9 milj. inw.) als geheel zit op 321,38 miljard.

    En ik heb gehoord dat ze in Enschede nog een technische universiteit over hebben.

  3. Marc Hanou Avatar

    Niet te vergeten dat er in de directe omgeving van Boston ook nog eens allerlei kleinere universiteiten zijn gevestigd die zowel ‘feederen’ aan de grotere instituten, als voldoen aan de vraag naar ‘normale’ universiteiten (lees een – veel – lager collegegeld) zoals het bijvoorbeeld minder op de ‘top van de ijsberg’ gerichte framingham met een uitstekend geografie en planologie onderwijs (http://www.framingham.edu/), of idem op Salem State (https://www.salemstate.edu/). Deze zomer bezocht ik ook het katholieke mariancourt (http://www.mariancourt.edu/) schitterend gelegen aan de Atalantische kust in Swampscott, zo’n 30 tot 40 minuten (per auto) vanaf Boston, waar kinderen van kansarme afkomst (dwz echte ghetto’s) een kans krijgen door te stromen naar de top. Kortom van top tot brede basis, the greater Boston area is er van vergeven, in de postitieve zin. Dus kiezen voor education and participation! Key to success!

  4. Michiel van Meeteren Avatar
    Michiel van Meeteren

    Laten we reëel zijn, Boston heeft 80+ onderwijsinstellingen in de wijdere metropolitane omgeving liggen: http://www.searchboston.com/boston_directory/Education/Colleges_and_Universities/ Amsterdam heeft er met een beetje fantasie ongeveer 10 (als we alle kunstopleidingen meetellen), en misschien het dubbele als we de Noordvleugel nemen. Daarbij schijnen de twee universiteiten in Amsterdam ook nog aan elkaar te snuffelen want ze concurreren zoveel met elkaar. Ofwel, de vergelijking gaat mank. Boston is het onderwijscentrum van de gehele VS en men strijdt daar daadwerkelijk om de studenten (en studenten zijn daar kritische onderwijsconsumenten. Iets waar je de gemiddelde Nederlandse student, van MBO tot Universiteit, niet van kan beschuldigen). Amsterdam (of de Noordvleugel) zou een dergelijke positie nooit kunnen innemen in de EU want afgezien van misschien vergelijkbare bevolkingsaantallen hebben de gebieden een totaal andere economische structuur.

  5. Jaap Deen Avatar
    Jaap Deen

    Eagerness is wellicht HET grote verschil tussen Amerikanen en Nederlanders. Dat ontbrekende “killer instinct” is helaas vaak een kenmerk van ons volkje (denk aan de WK’s voetbal of de “halve wetten” die handhaving uiterst lastig maken) en dat speelt ons wellicht ook in deze situatie parten. Maar dat betekent tegelijkertijd dat we, zeker in Amsterdam, een tolerante en open sfeer weten te creëren, die ze op veel plekken in de VS dan weer niet hebben. Tja, elk nadeel heeft z’n voordeel. En zonder nu meteen een bijbelstudie te willen ontketenen, sluit ik toch niet uit dat sommige volken en plaatsen zijn voorbestemd om meer te floreren dan andere.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *